Fakta och historia — Djurönäset - Konferens, Hotell och Spa

Fakta & historia

  • Djurönäset är idag ett av Sveriges största konferens- och spahotell med 274 hotellrum, 80 mötesrum och en kapacitet för 550 övernattande och konfererande gäster eller grupper upp till 450 personer.
  • Djurönäset ligger i Värmdö kommun, cirka 43 minuter med buss eller bil från centrala Stockholm.
  • Ägs sedan 2018 av Dinera AB.

Djurönäsets historia

Djurönäset stod klart att ta emot de första gästerna hösten 1979. Det var PTK som då ville skapa bästa möjliga förutsättningar för utbildning och utlyste en arkitekttävling. Det vinnande bidraget togs fram av Anders Thalberg på ELLT arkitektkontor, som sedan blev White arkitekterna.

Bidraget hette ”Frisk luft” och är just avsett att stimulera kreativitet, arbetslust och välmående, genom att vi fungerar bättre när vi rör på oss och andas frisk luft.

För att möta efterfrågan byggdes 1980 Seregården. Huset är uppkallat efter Ingvar Seregard som var 1:e förbundsordförande i PTK vid den tiden. Eftersom behovet av bra och ändamålsenliga lokaler fortsatte att växa, byggdes i mitten av 80-talet det sjunde huset och därmed var anläggningen komplett. Seregården har fortsatt förbättras under 2018, 2019 och 2020 med bl.a. en ny terrass med vedeldad badtunna och ny bastu samt relax.

Under de senaste åren har Djurönäset genomgått flera renoveringar och ombyggnationer. Arkitekter såsom Erik Ahlsén, Karina Björk och Per Öberg har varit inkopplade. Sedan 2010 och löpande fram till 2018 har bland annat hotellrum, loungemiljöer, reception, konferenslokaler, restauranger och pool renoverats. SPA med bastulandskap, eventområde i Folkparksutformning, gästhamn, utegymsstationer och SPA-paviljong har byggts för att täcka gäster behov samt för att skapa reseanledningar till hotellet. I restaurang, Loungebar och andra allmänna utrymmen sitter man bekvämt i vackra möbler från FOGIA och Bruno Matsson och de flesta tygerna, i bland annat reception och restaurang kommer från Pelle Vävare.

Djurönäset ägs sedan 2018 av Dinera AB och har idag lång erfarenhet av allt från utbildningar, kickoffer och ledningskonferenser till kongresser med alla tillhörande arrangemang och aktiviteter. Djurönäset är utvalt av Svenska Möten, som en av drygt 100 anläggningar i Sverige och tilldelat fyra av fem kronor.

På senare år har en stor del privatpersoner besökt oss. De flesta helgerna på året kan man boka in sig på olika slags weekendpaket, oftast med SPA och middagar inkluderat. Djurönäset arrangerar även flertalet konserter i Banketten, Folkparken och Sjöboden samt temahelger med olika inriktning.

Redan 2001 blev Djurönäset Svanenmärkt, då man tidigt insett vikten av att jobba med och för miljön och säkerhetscertifieringen av SAFE Hotels, med sina hårda krav blev klar 2008.

Djurhamns historia

Djurönäset har en rik historia. Djurhamn nämns första gången i mitten av 1400-talet då Sverige befann sig i politiskt union med Danmark och Norge under den danske kungen Kristian I, som vi svenskar kallar ”tyrann”. Senare under Sveriges stormaktstid på 1600-talet blev Djurhamn en av landets allra viktigaste örlogshamnar.

1623 sjönk skeppet Riksvasan när hon låg för ankar utanför Djurhamn. En eldsvåda utbröt och en kruttunna exploderade. Delar av henne ligger fortfarande kvar på 24 meters djup. Haveriet var en rejäl katastrof, nästan lika stor som när den ”riktiga” Vasa förliste år 1628.

Djurhamn, idag en skyddad fornlämning, ligger någon kilometer norr om Djurönäset alldeles bredvid kyrkan. Cykla gärna dit, sätt dig ner en stund och blicka ut över Kanholmsfjärden, och tänk dig alla fartyg som genom tiderna har seglat förbi därute. Det du tittar på är det som under nära tusen år varit Stockholms – och därmed Sveriges – port ut mot världen.