• Vattenyoga eller pausyoga

  • Vattenyoga eller pausyoga

  • Vattenyoga eller pausyoga

Vattenyoga/Aquayoga/Yoqua

Det här är en yogastil som passar de allra flesta då belastningen på kroppen är mycket mindre än vid vanlig yoga. Vissa positioner kan dock kännas lite tyngre eftersom man får ett vattenmotstånd. Vattenyoga rekommenderas ofta till rehabpatienter på grund av att rörelserna i vattnet blir mycket mjukare och skonsammare för kroppen, en yogastil som passar de flesta med andra ord.

Vattenyogan är en lugn, mjuk yogaform som växlar mellan låg och mellanstark intensitet, lite beroende på utövarna i bassängen och är inte så komplicerat som det kanske låter. Vattnet går nämligen i regel inte längre än till halva bröstet, så man behöver alltså inte ens vara simkunnig. Huvudet doppar man inte alls, endast bakhuvudet under den flytande djupavslappningen och ibland vid vissa lite mer balanskrävande asanas (positioner), där så kallade flytsnablar av färgglatt skum kan användas som hjälp. Vilka asanas man utövar och hur man eventuellt modifierar dem, är helt upp till instruktören.

Vattnets lugnande effekter gör också underverk på stressade och oroliga själar. Andnings- och avslappningsövningar går ofta bättre och man kommer in i dem fortare, med hjälp av det varma, sköna vattnets lugnande effekter. Under ett mjukt 30-minuterspass guidas du igenom andningsövningar och utmanande balansövningar med vattnets hjälp. Att börja dagen med morgonyoga i varmt vatten är på många sätt en ren njutning.

Pris per 30 min. 3 500 :-, för upp till 40 personer (samtliga priser exkl moms). (bokningsbart fr. 1/9)

Den medicinska antropologen Francoise Barbira Freedman, professor vid University of Cambridge, fyrabarnsmamma och före detta tävlingssimmare, grundade yogaformen i slutet av 1990-talet. Syftet var att utnyttja vattnets viktlöshet och stöd för att kunna utföra yogapositioner som är svåra att utföra på land.

Pausyoga, för dig som vill orka lite mer

Ge konferensen en extra energikick! Öka koncentrationsförmågan och tankeverksamheten på er nästa konferens. Mycket stillasittande kan ge känslan av att det kryper i benen, syresättningen i kroppens muskler påverkas och vi blir lätt trötta, rastlösa och ofokuserade. En kort paus med lite enkla cirkulationsökande rörelser sätter fart på systemet igen, så vi orkar tänka lite till. Med pausyoga tar ni ett kort avbrott på ca 15 min och följer med i enkla yogainspirerande stretchrörelser väglett av instruktör. Syftet är att få igång cirkulationen i kroppen och mjuka upp de stela muskler som vi vet kan ställa till besvär vid lång tid av sittande arbete.

Dessa enkla övningar ger ofta en aha-upplevelse som varar längre än den här dagen. Många bär det med sig resten av livet. Förmågan att hämta ny energi med sitt andetag, kunna fokusera och hitta sitt inre lugn och är mycket användbart i alla möjliga situationer.
Grundpris per 15 min. 1.500:-. Fler än 30 personer 2.500:-, över 90 personer 5.000:- (samtliga priser exkl moms) (bokningsbart fr. 1/9)

Yoga handlar ytterst om balans mellan kropp, sinne och själ. Ett verktyg som hjälper oss att vara i kontakt med oss själva och öka vår förmåga att leva vårt liv här och nu.